Jupiter will make its closest approach to Earth in 59 years TONIGHT
>
Jupiter zal vanavond op zijn grootste en helderste in decennia verschijnen, aangezien hij in 59 jaar het dichtst bij de aarde komt.
Het zal nog steeds zo’n 367 miljoen mijl van ons verwijderd zijn, maar niet sinds oktober 1963 hebben sterrenkijkers zo’n geweldige kans gehad om het aan de nachtelijke hemel te zien.
De gasreus kwam gisteren in bijna 60 jaar het dichtst bij de aarde en vandaag zal hij oppositie bereiken, wat betekent dat de planeet tegenover de zon zal verschijnen ten opzichte van die op aarde. Jupiter zal in het oosten opkomen, terwijl de zon in het westen ondergaat.
De dichtste nadering van de planeet tot de aarde valt bijna nooit samen met oppositie, wat betekent dat de uitzichten dit jaar ‘buitengewoon’ zullen zijn, aldus NASA.
De overlap van de twee gebeurtenissen, die pas in 2139 opnieuw zal plaatsvinden, zal het aan de hemel helderder en groter doen lijken – met de beste uitzichten op maandagavond, zei het Amerikaanse ruimteagentschap.
De komende weken zal Jupiter echter iets groter en helderder lijken.
Betoverend: Jupiter komt in 59 jaar het dichtst bij de aarde. Een astrofotograaf heeft hiervan geprofiteerd door de gasreus in zo’n buitengewoon detail vast te leggen dat het lijkt alsof het een knikker is die in de ruimte zweeft
De verbluffende beelden van Andrew McCarthy tonen Jupiter prachtig verlicht tegen de nachtelijke hemel, waarbij de rode vlek en wolkenbanden worden benadrukt
Hoewel het een van de weinige planeten is die met het blote oog te zien zijn, raadt NASA toch aan om een soort instrument te gebruiken om het te bekijken.
‘Met een goede verrekijker zouden de banding (tenminste de centrale band) en drie of vier van de Galileïsche satellieten (manen) zichtbaar moeten zijn’, zegt Adam Kobelski, een onderzoeksastrofysicus bij NASA’s Marshall Space Flight Center in Huntsville, Alabama.
‘Het is belangrijk om te onthouden dat Galileo deze manen met optica uit de 17e eeuw heeft waargenomen. Een van de belangrijkste behoeften is een stabiele bevestiging voor welk systeem je ook gebruikt.’
Een 4-inch of grotere telescoop zou waarnemers in staat stellen om Jupiter’s Grote Rode Vlek en banden in meer detail te zien.
Kobelski zei dat een ideale kijkplek op grote hoogte zou zijn in een donker en droog gebied.
‘De uitzichten zouden een paar dagen voor en na 26 september geweldig moeten zijn’, legde hij uit. ‘Dus profiteer van goed weer aan weerszijden van deze datum om van de aanblik te genieten. Buiten de maan zou het een van de (zo niet de) helderste objecten aan de nachtelijke hemel moeten zijn.’
Ondanks dat Jupiter op maandag in 59 jaar het dichtst bij de aarde is, zal het nog steeds ongeveer 367 miljoen mijl verwijderd zijn, terwijl het op zijn verst ongeveer 600 miljoen mijl van ons verwijderd is.
Een astrofotograaf heeft al geprofiteerd van de nabije nadering van Jupiter door de gasreus in zo’n buitengewoon detail vast te leggen dat het lijkt alsof het een knikker is die in de ruimte zweeft.
De verbluffende beelden van Andrew McCarthy tonen de planeet prachtig verlicht tegen de nachtelijke hemel, waarbij de rode vlek en wolkenbanden worden benadrukt.
‘Het is een van de scherpste beelden die ik van de gasreus heb gemaakt en ik ben er trots op de duidelijkste opname die ik tot nu toe van Jupiter heb gemaakt met jullie te kunnen delen’, zei McCarthy, die bij zijn volgelingen bekend staat als Cosmic-Background. .
‘Ik heb er ongeveer twee uur aan besteed om er in batches foto’s van te maken — elke 90 seconden maakte ik ongeveer 7.500 afzonderlijke foto’s.
‘De beelduitvoer werd vervolgens verwerkt door kleurbalans en verscherping van het beeld, wat ik onderweg deed.
‘Jupiter zien door een telescoop is een van de redenen waarom ik deze weg ben ingeslagen en astrofotograaf ben geworden, en ik word het nooit beu om het te zien.’
‘Het is een van de scherpste beelden die ik van de gasreus heb gemaakt en ik ben er trots op de duidelijkste opname die ik tot nu toe van Jupiter heb gemaakt met jullie te kunnen delen’, zei McCarthy, die bij zijn volgelingen bekend staat als Cosmic-Background.
McCarthy nam duizenden foto’s van Jupiter voordat hij ze op elkaar stapelde om het uiteindelijke effect voor een reeks foto’s te creëren
De astrofotograaf slaagde erin om de beelden van zijn tuin in Florence, Arizona, vorige week vast te leggen, terwijl Jupiter net na zonsondergang aan de oostelijke hemel opkwam
McCarthy nam duizenden afbeeldingen van Jupiter voordat hij ze op elkaar stapelde om het uiteindelijke effect te creëren.
Met het blote oog lijkt de planeet op een heldere ster, maar gezien door zijn 11-inch telescoop en kleurencamera, kwam hij tot leven in ongelooflijk detail.
De astrofotograaf slaagde erin vorige week de beelden vast te leggen vanuit zijn tuin in Florence, Arizona, toen Jupiter net na zonsondergang opkwam aan de oostelijke hemel.
Ondanks dat hij de details van de planeet en zijn vier Galileïsche manen door zijn telescoop kan zien, zegt hij dat hij nooit zeker weet hoe goed de uiteindelijke beelden zullen uitpakken.
‘Ik ben niet in staat nauwkeurig te voorspellen wat de ‘ziensomstandigheden’ zijn, dat is de beperkende factor voor astrofotografie, ondanks dat de weersvoorspelling zijn best doet’, zei de heer McCarthy.
‘Dus als de dingen in onze atmosfeer stabiliseren, weet ik dat het beeld veel beter zal zijn dan normaal, ik weet het meestal pas als ik later al mijn gegevens doorneem om te zien hoe schoon het resulterende beeld kan zijn.’
Hij voegde eraan toe: ‘De gemakkelijkste tijd om zo’n gedetailleerd beeld van een planeet vast te leggen, is tijdens oppositie, of de ‘dichtste nadering’ van de aarde, omdat de planeet de grootste en helderste lijkt en ik kortere belichtingstijden kan gebruiken, waardoor ik snel meer afbeeldingen.
‘De positie aan de hemel is ook veel ideaaler, aangezien de planeet opkomt als de zon ondergaat en de hele nacht aan de hemel blijft, dus eersteklas beeldvorming vindt plaats in de kleine uurtjes van de ochtend, wanneer de atmosfeer de neiging heeft een beetje meer stal.
‘De resultaten van elk frame werden in software getrokken die de beelden op een bol afbeeldt om de rotatie van Jupiter te compenseren, waardoor ik een nog scherper beeld kan produceren dan normaal.’
Veel van McCarthy’s volgelingen beweren dat zijn werk wedijvert met beelden die zijn gemaakt door NASA’s James Webb Space Telescope (JWST), de grootste optische telescoop in de ruimte die verre of zwakke objecten kan zien vanwege zijn hoge infraroodresolutie en gevoeligheid.
Hij bestrijdt dit echter en zegt: ‘Mijn beelden zullen nooit in de buurt komen van wat de JWST kan, zowel wetenschappelijk als esthetisch. Het hoeft ook niet te kampen met de sfeer.
‘In het geval van Jupiter kan het het etherische ringsysteem onthullen, iets dat met de huidige consumententechnologie eerlijk gezegd onmogelijk is vanaf de aarde.
‘Maar ik weet dat ik een beter Jupiter-beeld kan maken, en dat ben ik ook van plan!’