>
Arnold Schwarzenegger – wiens vader een nazi-soldaat was – heeft het vernietigingskamp Auschwitz bezocht om de boodschap over te brengen ‘voor eens en altijd een einde te maken aan vooroordelen’.
De voormalige gouverneur van Californië ontmoette de zoon van een overlevende van de Holocaust toen hij de kazernes, wachttorens en overblijfselen van gaskamers van het kamp bezag als bewijs van de nazi-uitroeiing van joden en anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Schwarzenegger, 75, die oorspronkelijk uit Oostenrijk komt, vertelde dat hij de zoon was van de gedecoreerde nazi-soldaat Gustav Schwarzenegger.
In een video op Facebook bracht hij pijnlijke herinneringen naar boven over hoe zijn vader werd voorgelogen terwijl hij vocht, en hoe hij fysiek en emotioneel gebroken naar Oostenrijk terugkeerde nadat hij in Leningrad gewond was geraakt.
Na het bezoek van Schwarzenegger aan Auschwitz deze week, zwoer hij dat het niet zijn laatste zou zijn en ondertekende hij het gastenboek met zijn onsterfelijke zin ‘I’ll be back’.
Geliefde actieheld-ster Arnold Schwarzenegger bezocht het vernietigingskamp Auschwitz waar hij het bezoekersboek ‘I’ll be back’ tekende
De acteur en voormalig gouverneur van Californië bezocht deze week het voormalige nazi-Duitse concentratiekamp Auschwitz-Birkenau, in de buurt van Oswiecim, Polen
Schwarzenegger signeerde het gastenboek met zijn onsterfelijke slogan ‘I’ll be back’
Tijdens de reis van Schwarzenegger naar het kamp ontmoette hij Simon Bergson, die na de oorlog werd geboren uit overlevenden van Auschwitz.
De Terminator-acteur zei dat hij en Bergson, die ongeveer even oud zijn, verenigd waren in hun werk om vooroordelen te bestrijden.
Zijn vader Gustav Schwarzenegger (17 augustus 1907 – 13 december 1972), was een nazi-soldaat die vocht tijdens de Tweede Wereldoorlog
‘Dit is een verhaal dat in leven moet blijven, dit is een verhaal dat we steeds opnieuw moeten vertellen’, zei hij na zijn bezoek aan de plaats van het vernietigingskamp, sprekend in een voormalige synagoge die nu de thuisbasis is van de Stichting Joods Centrum Auschwitz.
‘Laten we samen vooroordelen bestrijden en er voor eens en altijd een einde aan maken’, zei Schwarzenegger.
Schwarzenegger ontmoette ook een vrouw die als 3-jarig kind werd onderworpen aan experimenten door de beruchte nazi-dokter Josef Mengele, bekend als de Engel des Doods, berucht vanwege zijn wrede experimenten op gevangenen in Auschwitz.
Een van de belangrijkste taken van Mengele in het kamp was om te selecteren wie in leven zouden blijven om te werken en wie naar de gaskamers zouden worden gestuurd als er nieuwe gevangenen zouden arriveren.
Maar hij verwierf afschuwelijke bekendheid vanwege zijn medische experimenten met tweelingen, waarbij hij een breed scala aan pijnlijke en vaak dodelijke experimenten uitvoerde, de meeste van hen kinderen.
Schwarzenegger zag de kazernes, wachttorens en gasresten van gaskamers die blijven bestaan als bewijs van de nazi-uitroeiing van joden en anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog
Schwarzenegger was naast Simon Bergson (rechts), die na de oorlog werd geboren uit overlevenden van Auschwitz
Schwarzenegger zei dat hij en Bergson verenigd waren in hun werk om vooroordelen te bestrijden
Hij verwierf ook de gewoonte om de ogen van zijn vermoorde slachtoffers te verzamelen, zogenaamd voor medische doeleinden.
Hij was een fervent aanhanger van de nazi-ideologie en voerde barbaarse experimenten uit om de degeneratie van joden en zigeuners en hun vatbaarheid voor verschillende ziekten te bewijzen.
Veel van zijn ‘proefpersonen’ stierven als gevolg van de experimenten of werden vermoord om het autopsieonderzoek te vergemakkelijken.
Na de oorlog wist hij te ontsnappen aan aanklachten wegens oorlogsmisdaden en vluchtte naar Zuid-Amerika, waar hij in 1979 op 67-jarige leeftijd in Brazilië woonde.
Schwarzenegger, links, knuffelt Holocaust-overlevende Lydia Maksimovicz, rechts, in Polen woensdag
‘Laten we samen vooroordelen bestrijden en er voor eens en voor altijd een einde aan maken’, zei de Terminator-acteur na zijn rondleiding door het concentratiekamp
Arnold Schwarzenegger, derde links, bezoekt woensdag Auschwitz – Birkenau nazi-Duits vernietigingskamp in Oswiecim, Polen, op woensdag
Schwarzenegger’s bezoek aan het schrijnende hart van de nazi-uitroeiing van de joden en anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Polen was zijn eerste
Schwarzenegger poseert met de directeur van het Staatsmuseum Auschwitz-Birkenau, Piotr Cywinski, terwijl hij het voormalige nazi-Duitse vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Oswiecim, Polen, bezoekt. Zijn reis maakte deel uit van zijn werk met de Foundation
Schwarzenegger’s bezoek aan het schrijnende hart van de nazi-uitroeiing van de joden en anderen tijdens de Tweede Wereldoorlog in Zuid-Polen was zijn eerste en kwam als onderdeel van zijn werk met de Auschwitz Jewish Center Foundation, wiens missie het is om haat te bestrijden door middel van onderwijs.
Hij ontving in juni de inaugurele ‘Fighting Hatred’-prijs van de stichting voor zijn anti-haathouding op sociale media. Hij zei dat hij toen niet persoonlijk aanwezig kon zijn omdat hij een nieuwe actieserie in Canada aan het filmen was en in een ‘COVID-bubbel’ zat.
Hij vertelde Russen in een video die in maart op sociale media werd gepost dat ze werden voorgelogen over de oorlog in Oekraïne en beschuldigde president Vladimir Poetin ervan Russische soldaten op te offeren voor zijn eigen ambities.
In dezelfde video vertelde hij ook over zijn herinneringen aan de oorlogservaringen van zijn eigen vader.
Hij plaatste het op zijn 22,2 miljoen Instagram-volgers en op de Facebook-pagina van het mediabedrijf ATTN en deelde zijn liefde voor Rusland en het Russische volk voordat hij vernietigende opmerkingen maakte aan Poetin en het Kremlin.
Arnold Schwarzenegger heeft een direct beroep gedaan op de Russische president en het Russische volk om licht te werpen op de ‘waarheid’ over de invasie in Oekraïne, en beschrijft hij als een ‘humanitaire catastrofe’
Hij beschrijft zichzelf als een ‘oude vriend’ van het Russische volk en geeft een directe boodschap aan Poetin: ‘Tegen president Poetin, zeg ik, u bent deze oorlog begonnen. Jij leidt deze oorlog. Je kunt deze oorlog stoppen.’
Hij vraagt ook aan Poetin en zijn tegenhangers in het Kremlin: ‘Laat me je vragen, waarom zou je die jonge mannen opofferen voor je eigen ambities?’
De clip van negen minuten verzamelde meer dan 250.000 keer bekeken op Instagram en 120.000 op Facebook in een uur, met duizenden reacties en lof voor de filmster voor zijn inspanningen om de aanhoudende Russische invasie van Oekraïne te stoppen.
Historici schatten dat tijdens de oorlog ongeveer 1,1 miljoen mensen zijn omgekomen in Auschwitz. Ongeveer 1 miljoen van hen waren joden. Daar werden zo’n 75.000 Polen gedood, evenals Roma, Russische krijgsgevangenen en anderen.