Extinction Rebellion activists infiltrate Paris Motor Show to glue themselves to Ferrari supercars
>
Activisten van Extinction Rebellion hebben zich gisteravond vastgelijmd aan Ferrari-supercars op de Autosalon van Parijs.
De tientallen leden van XR protesteerden tegen het ‘individuele automodel’ dat door de industrie wordt gepromoot.
Op een afbeelding was te zien dat de eco-activisten een spandoek vasthielden met de tekst ‘Global of self-destruction’.
Het spandoek werd boven drie rode sportwagens gehouden die bedekt waren met zwarte verf.
Van het dozijn zaten vier van de activisten op de grond met hun handen vastgelijmd aan de motorkappen van de auto’s.
Op beelden is te zien hoe de demonstranten scandeerden terwijl groepen mensen op de Motor Show toekeken en voorbij liepen.
XR zei dat elf mensen zijn gearresteerd na het protest van gisteravond.
De tientallen leden van XR protesteerden tegen het ‘individuele automodel’ dat door de industrie wordt gepromoot. Een afbeelding toonde de eco-activisten die een spandoek vasthielden met de tekst ‘Global of self-destruction’, afgebeeld
Het spandoek werd boven drie rode sportwagens gehouden die bedekt waren met zwarte verf. Van het dozijn zaten vier van de activisten op de grond met hun handen vastgelijmd aan de motorkappen van de auto’s, afgebeeld
De groep schreef na het evenement een reeks tweets en legde uit dat ze zich enkele minuten aan de stand op het autosalon van Parijs hadden gekluisterd.
XR zei: ‘De activisten hekelen een vervuilende industrie die haar imago probeert weg te wassen met behulp van groene voertuigen, maar de individuele auto blijft promoten als het transport van de toekomst.
De groep verklaarde ook dat ze willen dat bedrijven stoppen met het adverteren van individuele voertuigen en vragen dat er een verbetering komt in het openbaar vervoer om wat ze omschrijven als ‘onveilige mobiliteit’ te verminderen.
Op beelden is te zien hoe de demonstranten scandeerden terwijl groepen mensen op de Motor Show toekeken en voorbij liepen, afgebeeld
Activisten van XR zeggen dat het promoten van individuele voertuigen als transport van de toekomst ‘absurd’ is vanwege de huidige prijzen van elektriciteit en brandstof.
De groep schatte dat auto’s momenteel 350 euro per maand kosten om te rijden.
XR verklaarde ook dat motoren en batterijen voor elektrische en hybride voertuigen zijn gemaakt van materialen waarvan de exploitatie ‘extreem kostbaar’ is in termen van mensenlevens, energie en vervuiling.
Ook verklaarde XR in het persbericht dat motoren en batterijen voor elektrische en hybride voertuigen zijn gemaakt van materialen waarvan de exploitatie ‘extreem kostbaar’ is in termen van mensenlevens, energie en vervuiling.
XR zei dat elf mensen zijn gearresteerd na het protest van gisteravond. Op de foto: de demonstranten vastgelijmd aan de auto’s
Afgebeeld: mensen lopen langs de demonstranten terwijl ze zitten en staan tijdens het evenement in Parijs
Het komt dagen nadat een aparte groep eco-activisten zich op de vloer van een Porsche-showroom in Duitsland heeft geplakt.
Ze hadden gezworen daar te blijven totdat hun eisen aan de regering om de Duitse transportsector koolstofarm te maken ingewilligd waren, maar werden gisteren verwijderd en gearresteerd.
De groep van 9 activisten van de Scientist Rebellion-groep plakten hun handen aan de vloer van de Autostadt, een Volkswagan-museum in de noordelijke stad Wolfsburg, Duitsland.
De eco-activisten, van wie de meesten witte laboratoriumjassen droegen, bleven bijna 24 uur op de grond zitten – omringd door de Porsches – en weigerden te vertrekken nadat ze de nacht daar hadden doorgebracht.
Een deel van de activisten was in hongerstaking, terwijl anderen klaagden dat Volkswagen hun verzoek om een kom had afgewezen zodat ze ‘op een fatsoenlijke manier’ naar het toilet konden gaan terwijl ze aan de vloer vastgelijmd waren.
Een groep eco-activisten klampte zich vast aan de vloer van een Porsche-showroom in Duitsland en zwoer daar te blijven totdat hun eisen om de Duitse transportsector koolstofarm te maken, waren ingewilligd. Ze zijn gisteren verwijderd door de politie
De groep van 9 activisten van de Scientist Rebellion-groep plakten hun handen aan de vloer van de Autostadt, een Volkswagan-museum in de noordelijke stad Wolfsburg, Duitsland
Ondertussen gooiden andere betogers van Scientist Rebellion rode inkt op de trappen voor de VW-fabriek in Wolfsburg voordat ze borden omhooghielden met de tekst ‘geen nieuwe autofabriek’
Ondertussen gooiden andere betogers van Scientist Rebellion rode inkt op de trappen voor de VW-fabriek in Wolfsburg voordat ze borden omhoog hielden met de tekst ‘geen nieuwe autofabriek’.
Een van de activisten, promovenda Teresa Santos, twitterde dat de activisten na 19 uur in de showroom bleven plakken aan de vloer.
‘We doen dit niet omdat we het leuk vinden’, zei Santos. ‘Dat doen we niet, maar ‘business as usual’ is niet genoeg om de klimaat- en ecologische crisis het hoofd te bieden. We doen alsof we ons in een noodsituatie bevinden, omdat we in een noodsituatie verkeren.’
Gianluca Grimalda, een onderzoeker aan het Kiel Institute for the World Economy die deel uitmaakt van het protest, zei in een video vanaf de vloer van de Porsche-showroom dat de activisten daar zijn om ‘de verantwoordelijkheid van Volkswagen in de klimaatnoodsituatie die we zijn aan de kaak te stellen’ geconfronteerd’.
Hij ging verder: ‘Volkzwagan is de grootste autofabrikant van Europa en de op één na grootste ter wereld en de autosector heeft een grote verantwoordelijkheid in de klimaatcrisis: 12 procent van de CO2-uitstoot komt van de autosector.’
De groep pleit voor de invoering van een snelheidslimiet op snelwegen in Duitsland en voor de invoering van een pas waarmee het publiek voor negen euro met het openbaar vervoer in het land kan reizen.
Grimalda voegde eraan toe: ‘we moeten de CO2-uitstoot stoppen en we moeten koolstofarm maken’.
De eco-activisten hadden bijna 24 uur op de grond gezeten – omringd door de Porsches – en weigerden te vertrekken nadat ze de nacht daar hadden doorgebracht
Sommige activisten waren in hongerstaking, terwijl anderen klaagden dat Volkswagen hun verzoek om een kom had afgewezen zodat ze ‘op een fatsoenlijke manier’ naar het toilet konden gaan terwijl ze aan de vloer waren vastgelijmd
Klimaatdemonstranten hebben in heel Europa grote schade aangericht door te eisen dat regeringen maatregelen nemen om de klimaatverandering aan te pakken.
In Knightsbridge, centraal Londen, plakten Just Stop Oil-demonstranten zichzelf aan een weg buiten de wereldberoemde Harrods nadat de activisten oranje verf over het gebouw hadden gespoten.
Eerder deze maand probeerden demonstranten van Just Stop Oil een andere weg te blokkeren en verfden ze een Aston Martin-showroom.
En vorige week verschenen twee demonstranten voor de rechtbank een dag nadat ze tomatensoep over het schilderij van Van Gogh in de National Gallery in Londen hadden gegooid.
Het schilderij zelf werd beschermd door een scherm, maar volgens de galerie op Trafalgar Square is de lijst beschadigd.
Een activist van Just Stop Oil spuit oranje verf op een Aston Martin Store op Park Lane terwijl andere leden van Just Stop Oil wegen in de buurt van Park Lane blokkeren
In Rome hebben woedende automobilisten hun toevlucht genomen tot het wegslepen van een groep eco-demonstranten die woede hebben gewekt door het verkeer op een drukke snelweg in Rome stil te leggen.
Op de ringweg Grande Raccordo buiten de Italiaanse hoofdstad werden maandag spitsuurautomobilisten geblokkeerd door activisten van de laatste generatie die grote spandoeken ontvouwden die protesteerden tegen fossiele brandstoffen.
De verstoring leidde tot boze taferelen toen chauffeurs uit hun voertuigen stapten om te protesteren tegen de eco-fanaten en hen smeekten om uit de weg te gaan.
Sommigen namen het heft in eigen handen en sleurden de demonstranten fysiek weg.
Italië’s ‘Ultima Generazione’ (laatste generatie) klimaatactivisten blokkeren een snelweg om de noodzaak te benadrukken om de klimaatcrisis te bestrijden, in Rome op 17 oktober
Activisten van de laatste generatie ontrolden grote spandoeken die protesteerden tegen fossiele brandstoffen en riepen op tot een einde aan olie en gas
Een man op een motor smeekte om doorgelaten te worden, luid argumenterend: ‘Ik moet gaan, ik ben een dokter.’
Maar een vrouwelijke activist weigerde hem toestemming te geven om door te komen zonder zijn medische identificatie te zien en eiste dat hij het overhandigde.
Hij zwaaide uiteindelijk met zijn identiteitskaart en de demonstrant stond hem toe de menselijke barricade te omzeilen.