Russians flee to Georgia to escape Putin’s conscription order as troops arrest 2,000 protesters
>
De Russische oppositie tegen de mobilisatie van Poetin blijft groeien, met families die naar Georgië vluchten om te ontsnappen aan de dienstplicht en meer dan 2.000 demonstranten gearresteerd sinds woensdag.
En nu spreken zelfs de bondgenoten van Vladimir Poetin zich uit tegen de manier waarop burgers worden ingelijfd, waarbij officieren de afgelopen dagen hun toevlucht hebben genomen tot het gebruik van verdovingsgeweren en wapenstokken op protesterende menigten, volgens mensenrechtengroepen.
De spreker van het Russische hogerhuis Valentina Matvienko zei: ‘Dergelijke excessen zijn absoluut onaanvaardbaar’, en voegde eraan toe: ‘Ik vind het volkomen juist dat ze een scherpe reactie in de samenleving veroorzaken.’
Maar ze probeerde de schuld van het Kremlin af te schuiven, met het argument dat de gouverneurs van de 85 federale regio’s van Rusland ‘volledige verantwoordelijkheid’ droegen voor de handhaving van het dienstplichtbevel.
Ondertussen sprak Valeriy Fadeev, de mensenrechtenombudsman van de Russische regering, gisteren zijn bezorgdheid uit over het feit dat 70 vaders van grote gezinnen en verpleegsters zonder militaire vaardigheden waren opgeroepen.
En Margarita Simonyan, het hoofd van de pro-Poetin staatsbedrijf Russia Today mediagroep, plaatste voorbeelden van schendingen op haar Telegram-kanaal, waaronder een arts zonder eerdere militaire ervaring die werd verteld dat hij een granaatwerper zou moeten bedienen.
In het overwegend islamitische gebied van Dagestan zijn tegenwoordig video’s te zien die op sociale media worden gedeeld en waarin vrouwen met hoofddoeken de politie wegjagen van een rally en voor politieauto’s staan die gedetineerde demonstranten vervoeren en hun vrijlating eisen.
Tientallen vrouwen scandeerden ‘Nee tegen oorlog!’ in de Dagestani-hoofdstad Makhachkala, terwijl de politie waarschuwingsschoten loste om meer dan 100 mensen uiteen te drijven die een snelweg in de regio blokkeerden in een poging te voorkomen dat hun mannen werden gemobiliseerd.
OVD-Info-groep, een onafhankelijke Russische mensenrechtenmonitor, zei bezorgd te zijn over berichten over ‘zeer zware detenties’ in de regio.
Op video’s die op sociale media worden gedeeld, is te zien hoe de lokale bevolking worstelt met officieren in de Dagestani-hoofdstad Makhachkala, waar tientallen vrouwen ‘Nee tegen oorlog!’ scandeerden. bij een protest tegen mobilisatie
Ondertussen hebben duizenden ervoor gekozen om in plaats daarvan naar de buurlanden te vluchten, met foto’s waarop mensen te zien zijn die koffers over de Georgische grens slepen
Vrouwen protesteerden ook in de Siberische stad Jakoetsk en scandeerden ‘Nee tegen genocide!’ en ‘laat onze kinderen vrij zijn’ terwijl ze in een cirkel rond de politie marcheerden, die later sommigen wegsleepte of hen in politiebusjes dwong, volgens video’s gedeeld door Russische media.
De afgelopen dagen zijn zeker 2.000 mensen gearresteerd voor soortgelijke demonstraties in Rusland. Veel van de weggevoerden hebben direct een oproeping gekregen.
Duizenden hebben er daarom voor gekozen om in plaats daarvan naar buurlanden te vluchten, met foto’s waarop mensen koffers over de Georgische grens slepen.
Diegenen die vluchten, poncho’s en regenjassen dragen, lopen langs voertuigen met Russische kentekenplaten bij de douanecontrolepost Nizhniy Lars tussen Georgië en Rusland.
De Russische autoriteiten hebben erkend dat er vandaag een ‘aanzienlijke’ toestroom van auto’s is die vanuit Rusland naar Georgië proberen over te steken.
In het overwegend islamitische gebied van Dagestan tonen video’s die op sociale media worden gedeeld, hoe vrouwen met hoofddoeken de politie wegjagen van een demonstratie
Diegenen die vluchten lopen langs voertuigen met Russische kentekenplaten bij de douanecontrolepost Nizhniy Lars tussen Georgië en Rusland
Volgens de onafhankelijke monitoringgroep OVD-Info zijn in heel Rusland meer dan 2.000 mensen vastgehouden omdat ze protesteerden tegen de dienstplicht, waaronder 798 mensen in 33 steden op zaterdag. Op de foto: agenten die woensdag een vrouw aanhouden in Moskou
Hoewel de Europese Unie nu grotendeels verboden terrein is voor de meeste Russen, met directe vluchten stopgezet en de landgrenzen steeds meer voor hen gesloten, veroorzaakt een uittocht van Russische mannen die op de vlucht zijn voor militaire dienst verdeeldheid onder Europese functionarissen over de vraag of ze een veilige haven moeten krijgen.
Duitse functionarissen hebben de wens geuit om Russische mannen te helpen die hun militaire dienst verlaten en hebben opgeroepen tot een Europese oplossing. Duitsland heeft de mogelijkheid geboden om deserteurs en degenen die de dienstplicht weigeren asiel te verlenen.
In Frankrijk beweren senatoren dat Europa de plicht heeft om te helpen en waarschuwden dat het niet toestaan van toevlucht aan vluchtende Russen Poetin in de kaart zou kunnen spelen en zijn verhaal van westerse vijandigheid jegens Rusland zou voeden.
‘Onze grenzen sluiten zou niet passen bij onze waarden of onze belangen’, zei een groep van meer dan 40 Franse senatoren. Het wegsturen van vluchtende Russen zou ‘een vergissing van Europa zijn in de oorlog van communicatie en invloed die zich afspeelt’.
Weer andere EU-landen zijn onvermurwbaar dat er geen asiel moet worden aangeboden aan Russische mannen die nu vluchten – nu de oorlog zijn achtste maand ingaat. Ze omvatten Litouwen, dat grenst aan Kaliningrad, een Russische exclave aan de Oostzee. De minister van Buitenlandse Zaken, Gabrielius Landsbergis, tweette: ‘Russen moeten blijven en vechten. Tegen Poetin.’
Zijn tegenhanger in Letland, ook een EU-lid dat grenst aan Rusland, zei dat de exodus ‘aanzienlijke veiligheidsrisico’s’ inhoudt voor het blok van 27 landen en dat degenen die nu vluchten niet als gewetensbezwaarden kunnen worden beschouwd, aangezien ze niet hebben gehandeld toen Rusland in februari Oekraïne binnenviel. .
Velen ‘vonden het goed om Oekraïners te vermoorden, ze protesteerden toen niet’, twitterde de Letse minister van Buitenlandse Zaken, Edgars Rinkevics. Hij voegde eraan toe dat ze nog ‘nog genoeg landen buiten de EU te gaan’ hebben.
Finland zei ook dat het van plan is de toegang van Russen die de EU binnenkomen via de grens met Rusland ‘aanzienlijk te beperken’. Een Finse oppositieleider, Petteri Orpo, zei dat vluchtende Russische militaire reservisten een ‘duidelijk’ veiligheidsrisico vormen en dat ‘we onze nationale veiligheid voorop moeten stellen’.
Rusland gaat door met het oproepen van honderdduizenden mannen om de recente verliezen ongedaan te maken. Zonder controle over de lucht boven Oekraïne, maakt Rusland ook steeds meer gebruik van zelfmoorddrones uit Iran, met meer aanvallen die vandaag zijn gemeld in de havenstad Odessa aan de Zwarte Zee.
Voor Oekraïense en Russische militaire planners tikt de klok, en de naderende winter zal naar verwachting vechten veel ingewikkelder maken. Het regenachtige weer zorgt nu al voor modderige omstandigheden die de mobiliteit van tanks en andere zware wapens beginnen te beperken, zei het in Washington gevestigde Institute for the Study of War vandaag.
Maar de denktank zei dat Oekraïense troepen nog steeds terrein winnen in hun tegenoffensief, dat eind augustus werd gelanceerd, dat de Russische bezetting over grote delen van het noordoosten heeft teruggedraaid en dat ook Poetins nieuwe drang naar versterkingen aanzette.
Het Kremlin zei dat het aanvankelijke doel is om ongeveer 300.000 troepen toe te voegen aan zijn invasiemacht, die worstelt met verlies van uitrusting, toenemende slachtoffers en een verzwakkend moreel. De mobilisatie markeert een scherpe verschuiving van Poetins eerdere pogingen om de oorlog af te schilderen als een beperkte militaire operatie die het leven van de meeste Russen niet zou hinderen.
De mobilisatie gaat hand in hand met door het Kremlin georkestreerde stemmen in vier bezette regio’s van Oekraïne die de weg zouden kunnen effenen voor hun op handen zijnde annexatie door Rusland.
Oekraïne en zijn westerse bondgenoten zeggen dat de referenda in de regio’s Cherson en Zaporizja in het zuiden en de oostelijke regio’s van Loehansk en Donetsk geen rechtsgeldigheid hebben, niet in de laatste plaats omdat vele tienduizenden van hun mensen zijn gevlucht. Ze noemen ze ook wel een ‘schijnvertoning’. Op sommige beelden is te zien hoe gewapende Russische troepen van deur tot deur gaan om Oekraïners onder druk te zetten om te stemmen.
Het Kremlin lijkt ook soldaten te hebben gestuurd om Oekraïners te dwingen te stemmen, volgens inwoners die zeggen dat troepen naar hun huizen in bezette gebieden kwamen om de ‘stemming’ af te dwingen.
Een Oekraïense journalist heeft een video gepost waarin naar verluidt Russische troepen de residentie van zijn familie binnendringen voordat ze worden gedwongen om te stemmen in ‘schijn’ referenda in bezette gebieden van Oekraïne
‘Mijn familie werd net gedwongen om onder schot te stemmen in Russische cosplay van een ‘referendum’ in Zuid-Oekraïne’, zegt Maxim Eristavi, journalist en mede-oprichter van Hromadske International, een omroepstation in Oekraïne.
De Oekraïense journalist plaatste een video die beweerde te laten zien hoe gewapende soldaten de gangen binnenkomen waar zijn familie woont en hen dwingt te stemmen voor toetreding tot Rusland.
Westerse landen hebben Rusland beschuldigd van het organiseren van onwettige referenda in Oekraïne als voorwendsel om delen van zijn buurland te annexeren.
Kiev noemde de oefening een onbeschaamde poging van Rusland om bezet gebied vast te houden dat nu wordt bedreigd door het tegenoffensief van het Oekraïense leger.